Warning: A non-numeric value encountered in /data/www/uhrak.eu/www.uhrak.eu/wordpress/wp-content/themes/centilium/header.php on line 242

Domácí ADS-B radar

Po první malé zkušenosti s raspberry a rozchození mého hotspotu na DMR jsem se pustil do dalšího malého „projektu“ s raspi. Nazvat to projektem je hodně zveličené, jelikož si postavit vlastní ADS-B radar zvládne i úplný začátečník. Kdesi jsem viděl, že to funguje docela dobře a tak jsem začal zjišťovat, co to obnáší.
Jedno raspberry, jeden USB dongl, postavit si anténu a tu umístit na nějaké dobré, vyvýšené místo, s ještě lepším „výhledem“.
Celý ADS-B radar funguje na frekvenci 1090MHz – na čtení dat, odesílaných z letadel. Jedná se o dost vysokou frekvenci a tak zde platí, čím vyšší frekvence, tím „větší světlo“ a proto se tato frekvence už moc neohýbá, neodráží a tak je na obloze „vidět“ už jen to, co je opravdu „vidět“. Letadla vysílají informace o sobě v peaku i kolem 300W, tak je potřeba už jen zachytit to, co k nám přiletí.
Ze stránky PiAware.com jsem si stáhl image pro raspberry, nainstaloval do raspberry, objednal jsem si od dětí dárek k narozeninám – USB dongl a už jen čekal, kdy přijde. Přišel docela rychle a začalo laborování. Aha… ještě anténa. Rychle jsem si vyrobil 5/8 na tuto frekvenci a zkusmo položil na okno.
Wau, na západ „vidím“ daleko a tak nejsem překvapený, že na mapě vidím i letadla, která letí 250km daleko. Dalším předzimním krokem bylo umístění antény pod střechu a laborování s místem tak, aby měla nejlepší příjem. Po čase jsem vyrobil kolineární anténu, kterou snad na jaře vyhodím na stožár nad střechu a snad ještě zvýším dosah.
Jelikož se tato frekvence neohýbá, je při dobrém umístění, v místě bez kopců a jiných zábran, vidět do vzdálenosti cca 500km. To je maximum. Víc z toho nedostane nikdo. Já vidím západním směrem letadla max 320km a směrem na Vídeň do 300km. Za mě dobrý, protože kopce.

Na výškopisu jsem zkusil vytvořit mapu, co můžu z domu vidět. Modrá oblast jsou letadla ve výšce cca 12500m, oranžová ve výšce 4500m. Jsem docela spokojený. Až na ten jihovýchodní směr, ale tam nic nenadělám, jelikož bydlím na severozápadním svahu kopce a přes kopec „nic nevidím“. Příjem z východního směru by se měl ještě vylepšit po umístění antény na střechu, jelikož dnes anténa „nevidí“ přes sousední domy.
Černá fotka s čárami je skutečnost, co opravdu vidí můj radar. V dolní části fotky (Z<->JV směr) je hlavní tah letadel z Blízkého východu (Turecka / Dubaje do a ze Západní Evropy / Anglie) a v pravé části (SV<->JZ) hlavní tah letadel z Jihovýchodní Asie a Číny do Vídně a Jižní Evropy.
Po čase používání FlightAware jsem náhodou našel stránku Adsbexchange, kde jsem se také zaregistroval a začal jim šérovat svá data. Tato stránka má jistou výhodu oproti FlightAware v tom, že doplňuje chybějící data o letícím letadle ze své databázy a na mapě dokáže filtrovat vojenská letadla a tak může člověk vidět i to, co běžně nevidí 🙂
Určitě je možnost připojit i další servery jako RadarBox nebo i FlightRadar24 a je možné, že se k tomu jednou taky dostanu…

A jaká je výhoda a nevýhoda např oproti nejznámějšímu serveru FlightRadar?
Nevýhoda snad jen ta, že letadla nezasílají informaci o destinacích odkud a kam letí. Avšak výhoda je tu nejedna. FlightRadar odfiltruje některé lety a tak např. vojenská letadla na něm nejsou vidět, kdežto na svém radaru vidím vše, co odesílá o sobě informace. Dokonce vidím i letadla, která neodesílají svou pozici. Jak je to možné? Data jsou samozřejmě vidět a tak je čtu a pozice se vypočítá stejně, jak se počítá pozice GPS ze satelitu. Letadlo odesílá informaci o přesném času a o sobě. Díky komunitě dalších soukromých radarů a rozdílu času příchozích signálů, se tato informace o přesném čase použije na výpočet přesné polohy letadla. Tak je možné na mapě vykreslit víceméně přesnou polohu letadla i bez toho, aby toto letadlo poslalo informaci s vlastní polohou. Víceméně přesnou znamená, že záleží na tom, jak přesnou pozici zadali do systému jiní uživatelé a členové komunity. Přesný popis této funkce lze nalézt zadáním „multilaterace“ (MLAT) do googlu.

A kolik vidím denně letadel? Maximum mám těsně před vánocemi někde kolem 620 letadel za den. V jednom momentě mám na mapě v maximu do 35 letadel. Je ale potřebné si uvědomit, že v současnosti je letecký provoz velmi omezen a odhadem létá cca 30-40% leteckých spojů.

link na mapu FlightAware / ADSBEXCHANGE

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *