Warning: A non-numeric value encountered in /data/www/uhrak.eu/www.uhrak.eu/wordpress/wp-content/themes/centilium/header.php on line 242

DMR aneb HAM krok digitálním směrem

Možná nejsem pravověrný HAM, odkojený CW, jelikož jsem si kdysi udělal licenci jen jako zábavu na důchod, i když jsem v té době měl do důchodu daleko. V podstatě to byla náhodná nádstavba na CB a klidně se tady přiznám, že ač mám dávno E, na krátkých jsem ještě nevysílal. Možná proto, že i dnes mám daleko do toho důchodu.
Ale jako všude, tak i na HAM je plno možností, plno frekvencí, plno odvětví a jak říká jeden můj kamarád, HAM je i o tom, se stále vzdělávat a někam posunovat. Před několika lety mě ten stejný kamarád lámal na digi provoz, ale jelikož to v té době teprve začínalo, já v tom měl docela chaos, bylo plno formátů a nebylo úplně jasné, který z nich je jen slepá cesta, došlo na ten digi krok až s příchodem pandemie.

A tak se stalo, že jsem šlápl do vod DMR.
A proč to tady píšu? No možná ani ne jako návod na nastavení svých vysílaček, ale spíš na pochopení logiky sítě. A co mě k tomu vede? Vlastně možná to, že stále v éteru slyším stejné otázky a mezi námi je mnoho lidí, kteří sice DMR používají, ale jen jako uživatelé a bez pochopení principu a tak se stává, že ani nevědí co a jak nastavit.
Tento malý „návod“ není o vysvětlení technických záležitostí ohledně digitálního vysílání, ale hlavně o pochopení logiky celé sítě.
Jako první doporučuji si přečíst a pochopit funkci TalkGroups. Je to základní a důležitá věc. To ostatní je velmi jednoduché a navázané na TGs. <<–LINK TADY–>>

  • Credit: www.uhrak.eu cvrcek@uhrak.eu
  • Taken: 9 Listopad, 2020

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *